Bir torbada kırmızı, mavi ve yeşil top vardır. Torbadan geri koymadan ardışık top çekiliyor.
: “Çekilen toplardan en az biri mavidir”, : “İkinci çekilen top kırmızıdır”.
kaçtır?
Lütfen önce bir cevap seç.
Doğru cevap: D
İstenen olasılık koşullu olasılıktır: P ( A | E ) = P ( A ∩ E ) P ( E ) Toplam top sayısı:
- Çözüm: İstenen olasılık koşullu olasılıktır: P ( A | E ) = P ( A ∩ E ) P ( E ) Toplam top sayısı:
1) Önce E: “En az biri mavi” olayının olasılığını bulalım. Tamamlayıcı olay “hiç mavi gelmemesi”dir. Mavi olmayan top sayısı:3 + 2 + 1 = 6 3 + 2 + 1 = 6 Geri koymadan iki çekişte hiç mavi gelmeme olasılığı: P ( hiç mavi yok ) = 4 6 ⋅ 33 + 1 = 4 3 + 1 = 4 5 = 12 5 = 12 5 Buradan: P ( E ) = 1 - 230 = 2 30 = 2 5 2) Şimdi A ∩ E olayını yorumlayalım. A: “İkinci top kırmızı” olduğuna göre, E: “En az biri mavi” olabilmesi için mavi topun birinci çekilişte gelmesi gerekir. Yani: A ∩ E = (1. çekiş mavi) ∩ (2. çekiş kırmızı) Bu olayın olasılığı: P ( A ∩ E ) = 2 6 ⋅ 35 = 3 5 = 3 5 = 6 5 = 6 5 3) Koşullu olasılık: P ( A | E ) = P ( A ∩ E ) P ( E ) = 1 5 330 = 1 30 = 1 3 Sonuç: Doğru cevap D820 seçeneğidir.5 = 1 5 = 1
İstenen olasılık koşullu olasılıktır:
Toplam top sayısı:
1) Önce E: “En az biri mavi” olayının olasılığını bulalım. Tamamlayıcı olay “hiç mavi gelmemesi”dir.
Mavi olmayan top sayısı:
Geri koymadan iki çekişte hiç mavi gelmeme olasılığı:
Buradan:
2) Şimdi A ∩ E olayını yorumlayalım.
A: “İkinci top kırmızı” olduğuna göre, E: “En az biri mavi” olabilmesi için mavi topun birinci çekilişte gelmesi gerekir.
Yani:
Bu olayın olasılığı:
3) Koşullu olasılık:
Sonuç: Doğru cevap B seçeneğidir.










